Talán nevezhetném abált karajnak is, de lehet, hogy a szakértők megköveznek ezért a megnevezésért. Az elkészítése azonban teljesen az abált szalonnáéhoz hasonlít... Régen nagypapám gyakran evett abált szalonnát, amit egyszerűen csak kövesztettnek hívott.
A receptet F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című könyvben találtam, és azért ezt választottam, mert csak feltesszük főni, és hagyjuk, hogy lassú tűzön szépen, komótosan készüljön el művünk. Legközelebb hidegtál készítésekor is bevetem.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli karaj
- 1 babérlevél
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- víz
- őrölt pirospaprika
A karajt sóval, babérlevéllel és a zúzott fokhagymával ízesített forró vízbe tesszük főni. Majd a lehető legalacsonyabb lángon lefedve - éppen csak pislákoljon a láng - puhára főzzük. Melegen a levét lecsepegtetjük, és a húst pirospaprikába hempergetjük. Amikor már kihűlt, betesszük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap ehető.
De jó ötlet! Tetszik. Így biztosan nem szárad ki a karaj!!
VálaszTörlésEz nagyon jó!!! Ki fogom majd próbálni!! Köszi! :)
VálaszTörlésBence/ Emőke, szívesen :)
VálaszTörlés