2011. március 31.

Áprilisi programajánló

Áprilisban remélhetőleg szép idővel ajándékoz meg bennünket a természet, és semmi akadálya nem lesz a jobbnál jobb gasztronómiai programokon való részvételnek. További részletekért kattintsatok a programok alatt található linkekre. A program ajánló forrása: mindmegette.hu


Kép forrása: Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net



2011. április 1-3. Kolbász- és sódarmustra, Gyula



Szó szerint ínycsiklandozó és mindenképpen új üde színfoltja Gyula város gasztronómiai kínálatának a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében megrendezésre kerülő Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A fesztiválon bemutatkoznak a helyi, környékbeli és az ország más szegleteiben tevékenykedő hentesek, finomabbnál finomabb portékáikkal. 




2011. április 2. Magyarországi németek országos borversenye, Mecseknádasd



A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete szervezésében kerül megrendezésre a Magyarországi Németek Országos Borversenye. A számos különdíj mellett ezen a borversenyen kerül kiosztásra a "Magyarországi Németek legjobb fehér - rosé és vörösbora" megtisztelő cím.





2011. április 8-10. Debreceni mangalicafesztivál, Debrecen


Az őshonos sertés tenyésztése nagy múltra tekint vissza a Hajdúságban. Ezért döntött úgy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, hogy Debrecenben is megrendezik a Budapesten már sikerrel szerepelt fesztivált. A három napos rendezvényen 14 tenyésztő termékeit kóstolhatják meg az érdeklődők. 




2011. április 8-10. Tavaszi Jazz és Borfesztivál, Budapest



A tavalyi fesztivál sikere után idén is megrendezésre kerül a jazz és bor kedvelők számára - immár hagyományteremtő szándékkal - az Óbuda-Békásmegyer Tavaszi Tavaszi Jazz & Borfesztivált. A fesztivál célja, hogy méltó megjelenési lehetőséget adjon a hazai gasztronómia jeles képviselőinek, illetve a fellépő magyar jazz zenekaroknak. A fesztivál szervezője kiváló szakmai szervezetekkel, valamint kézműves borászatokkal, pálinkásokkal és hungarikum ételféleségek készítőivel olyan fesztivált álmodott meg Óbudára, amely az egyike lehet a legismertebb hazai gasztrokulturális eseményeknek.





2011. április 11-17. Kisüsti pálinka fesztivál, Gyula



A kétnapos pálinkafesztivál hagyományosan látványos programokat kínál. Minden évben felvonulnak a magyar lovagrendek, és ebből az alkalomból tartja ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját a Pálinka Lovagrend. Évek óta népszerű az egyszerre koccintás a gyulai várból felhangzó ágyúszóra, ilyenkor több ezren kortyintanak a kisüstiből. A másik fontos esemény pedig a pálinkaverseny, melyre a Kárpát-medence más régióiból is utaznak a versenyzők, hogy leadják a házilag főzött párlatokat. 





2011. április 15-17. Mandulaünnep, Alsóörs



A rendezvénynek már kialakultak a hagyományai, a programok között különböző versenyek, túrák, koncertek, ételkóstolók, színpadi fellépések, gyerkőc programok, kézműves bemutatók szerepelnek.







2011. április 15-17. Medvehagymafesztivál, Orfű



Április 10-én, reggel 9 órakor élményvonat indul az orfűi Kemencés Udvartól a Pécsi tó körül, de a körútját a legdúsabb medvehagymás terület közelében megszakítja, hogy utasai maguk szedhessenek a fesztivál névadó növényének leveleiből. A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Szinte az egész országban megterem, mégis kevesen ismerik. 




2011. április 15-17. Bor és grillfesztivál, Békéscsaba


A rendezvény célja a kulturált borfogyasztás, a minőségi, nemes magyar borok népszerűsítése, megismertetése. A borokhoz kitűnően illő grillezett, illetve flekken ételek bemutatása. A 3 napos rendezvény Békéscsaba és környéke lakosainak új, minőségi, kulturális programokkal tarkított szórakozást kínál.





2011. április 16-17. Medvehagyma Napok, Bakonybél



Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre, és immár két naposra bővül a Medvehagyma Nap Bakonybélben. Mindkét nap különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakértő túravezetőinek kalauzolásával a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét. A délután folyamán a Tájház udvarán receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falu szállásadói a vendégeket.





2011. április 25. Emmausz, Bóly



Az EMMAUSZ-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfőn a kora délutáni órákban a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. A családi présházak mellett vendéglátóegységként működő pincészetek várják azokat a Bólyhoz rokoni illetve baráti szálakkal nem kötődő érdeklődőket, akik szívesen részt vennének e rendezvényen.





2011. április 29. Szent György napi borverseny, Siklós



A konferencia és a borverseny célja hogy széles körű szakmai összefogással javítsa a település, a térség borturizmusának helyzetét ill. a borok minőségét, versenyképességét; a kapcsolódó fesztivál és verseny pedig elősegíti a siklósi borok fogyasztók körében való ismertségét. A borverseny a hagyományok szerint Szent György napján kerül megrendezésre, ahol a szakértő zsűri a benevezett borok kóstolását követően minősíti és díjazza a minőségi borokat, majd a résztvevőknek is lehetősége nyílik a kóstolásra. A rendezvény számos szórakoztató programot is kínál.





2011. április 29- május 1. Velencei-tavi hal-, vad- pálinka- és borfesztivál, Agárd



A Pálinkafesztivál egyedülálló a fesztiválok palettáján, hiszen egyszerre négy témát ölel fel, és rendkívül gazdag kulturális-, zenei-, és sport-program kínálatot nyújt. A szervezők büszkék arra, hogy a Velencei-tó térségében a témákhoz kapcsolódóan változatos és bőséges kínálatot tudnak bemutatni: a Velencei-tó gazdag halállományára, a környék vadvilágára, a remek eredményeket elérő bor-pincészetekre és a világhírű Agárdi Pálinkára. A fesztivál célja, hogy megmutassa a térségbe látogató vendégeknek, hogy a Velencei-tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségek tárházát tudja felvonultatni.





2011. április 30- május 1. Gyomaendrődi nemzetközi sajt- és túrófesztivál, Gyomaendrőd



A szervezők a rendezvénnyel nemcsak a hazai tejtermékeket szeretnék megismertetni, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A fesztiválon résztvesznek a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői. A kül- és belföldi kiállítók árusítással és kóstoltatással népszerűsítik termékeiket, és segítik azok ismertebbé tételét. A közönség szórakoztatásáról neves fellépők, zenekarok, tánccsoportok gondoskodnak, így méltán népszerű a rendezvény.





2011. április 30- május 1. Egri bormajális, Eger



A bormajális egy tavaszi bor-seregszemle, amelyen az Egri Borvidék borászainak kiváló nedűit kóstolhatják meg a rendezvényre érkező vendégek, igazi „majálisi hangulatban” (a Hagyományok Kavalkádja rendezvénysorozat keretében).




További programokat találtok még az iranymagyarorszag.hu vagy az utazzitthon.hu weboldalakon.

Üdvözlettel,


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése