2011. március 31.

"Kéthagymás" zsemle

Egyre jobban szeretem magam készíteni a zsemléket, és nem a bolti "felfújt" zsemléket venni. Korábban már készítettem túrós zsemlét, most egy hagymás-szalonnás zsemlére esett a választásom. Egy bökkenő volt csupán, mégpedig az, hogy szalonna nem volt itthon. Így nagyon kreatív voltam, és kétféle hagymából csináltam meg, bevallom, ízlett nagyon. Nem éppen gyerkőcöknek való uzsonna, leginkább sörkorcsolya vagy egy jó fűszeres gulyásleves kiváló kísérő lehet.



Hozzávalók:

  • 25 dkg búza finomliszt
  • 25 dkg búzadara
  • 1 teáskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 2 db lilahagyma
  • 2 evőkanál tej
  • 3 dl víz
Mindkét lisztet tálba tesszük, rászórjuk a sót. Az élesztőt a csipetnyi cukorral a 3 dl langyos vízben feloldjuk, felfuttatjuk. Ha kész, a liszthez adjuk. Mindezt kemény, ruganyos tésztává gyúrjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A hagymákat megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Nem kell túlságosan precíznek lennünk, hagyhatunk nagyobb darabokat is benne. A hagymát olajon aranybarnára sütjük, majd félretesszük és hűlni hagyjuk.

Amikor a tészta megkelt, összegyúrjuk a sült hagymával, és még 30 percig kelesztjük.

Lisztezett deszkán egy hosszú rudat formázunk belőle és 8-10 darabra osztjuk. Ezeket zsemle vagy bagett formájúra tovább formázzuk. A zsemléket sütőpapírral vagy sütőfóliával bélelt tepsibe tesszük és még 10-15 percet kelesztjük. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítjük.

A megkelt zsemléket (bagetteket) kétszer keresztben bevágjuk és megkenjük a tejjel. A sütőben kb. 200 fokon 25 percig sütjük. Érdemes egy csésze forró vizet is betenni a sütőbe.

A recept forrása: Holló és Társa: Kenyérsütés című könyv volt.

Jó étvágyat hozzá!

Üdvölettel,




Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése