2011. március 2.

Paprikás karaj

Talán nevezhetném abált karajnak is, de lehet, hogy a szakértők megköveznek ezért a megnevezésért. Az elkészítése azonban teljesen az abált szalonnáéhoz hasonlít... Régen nagypapám gyakran evett abált szalonnát, amit egyszerűen csak kövesztettnek hívott.

A receptet F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című könyvben találtam, és azért ezt választottam, mert csak feltesszük főni, és hagyjuk, hogy lassú tűzön szépen, komótosan készüljön el művünk. Legközelebb hidegtál készítésekor is bevetem.


Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • 1 babérlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • víz
  • őrölt pirospaprika
A karajt sóval, babérlevéllel és a zúzott fokhagymával ízesített forró vízbe tesszük főni. Majd a lehető legalacsonyabb lángon lefedve - éppen csak pislákoljon a láng - puhára főzzük. Melegen a levét lecsepegtetjük, és a húst pirospaprikába hempergetjük. Amikor már kihűlt, betesszük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap ehető.

3 megjegyzés: