Eddig minden kenyeremet kenyérsütőgépben készítettem. Múlt héten vettem egy szilikon formát, amelyben kenyeret (is) lehet csinálni. Ezzel a lenmagos rozskenyérrel avattam fel. Kevés szöveg és több kép mottóban készül ez a bejegyzés.
Hozzávalók:
- 175 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 325 g búzaliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 csapott teáskanál só
- 275 ml langyos víz
- 50 ml étolaj
A formához:
- 40 g lenmag
A formát kikenjük és lenmaggal megszórjuk.
A formát kikenjük és megszórjuk lenmaggal |
A tésztához az anyagokat összekeverjük, az élesztőt is hozzáadjuk. Majd a vizet és az olajat is. A masszát gyúrófejjel ellátott géppel eldolgozzuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük. Kb. 30 perc.
Kenyértészta az első kelesztés után |
A tésztát lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk, és a lenmaggal kiszórt formába helyezzük.
Bekerült a kenyértészta a formába és a második kelesztésre vár |
A tészta tetejét megkenjük vízzel és a maradék lenmagot rászórjuk. A magokat kicsit bele is nyomkodjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük még egyszer, amíg megnő. Ez kb. 25 perc.
Megkelt és a lenmag is rajta van |
A tetejét késsel 1 cm mélyen ferdén többször bevágjuk. Majd a formát a sütő rácsára helyezzük, mellé teszünk egy vízzel töltött tűzálló edényt. És megsütjük. Légkeveréses sütőben ez 180 fok (előmelegítés nélkül), gázsütőnél 3-4-es fokozat. A sütési idő: kb. 50 perc.
Kész. Illatos. |
A megsült kenyeret hűlni hagyjuk.
Potyog róla a lenmag :) |
Az oldaláról nekem potyogott a lenmag, legközelebb oldalra nem rakok. Csak a tetejére.
Kedves Mónika!
VálaszTörlésNézz be hozzám.
Hát ez a lenmagos kenyér nagyon ott van...
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlés