2011. február 7.

Lenmagos rozskenyér

Eddig minden kenyeremet kenyérsütőgépben készítettem. Múlt héten vettem egy szilikon formát, amelyben kenyeret (is) lehet csinálni. Ezzel a lenmagos rozskenyérrel avattam fel. Kevés szöveg és több kép mottóban készül ez a bejegyzés.

Hozzávalók:

  • 175 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 325 g búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 275 ml langyos víz
  • 50 ml étolaj
A formához:
  • 40 g lenmag
A formát kikenjük és lenmaggal megszórjuk.


A formát kikenjük és megszórjuk lenmaggal

A tésztához az anyagokat összekeverjük, az élesztőt is hozzáadjuk. Majd a vizet és az olajat is. A masszát gyúrófejjel ellátott géppel eldolgozzuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük. Kb. 30 perc.


Kenyértészta az első kelesztés után


A tésztát lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk, és a lenmaggal kiszórt formába helyezzük. 

Bekerült a kenyértészta a formába és a második kelesztésre vár

A tészta tetejét megkenjük vízzel és a maradék lenmagot rászórjuk. A magokat kicsit bele is nyomkodjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük még egyszer, amíg megnő. Ez kb. 25 perc.

Megkelt és a lenmag is rajta van

A tetejét késsel 1 cm mélyen ferdén többször bevágjuk. Majd a formát a sütő rácsára helyezzük, mellé teszünk egy vízzel töltött tűzálló edényt. És megsütjük. Légkeveréses sütőben ez 180 fok (előmelegítés nélkül), gázsütőnél 3-4-es fokozat. A sütési idő: kb. 50 perc.

Kész. Illatos.

A megsült kenyeret hűlni hagyjuk.


Potyog róla a lenmag :)

Az oldaláról nekem potyogott a lenmag, legközelebb oldalra nem rakok. Csak a tetejére.






3 megjegyzés: