2011. július 30.

Csirkemell aszalt sárgabarackkal, baconnel őzgerincformában sütve

Ehhez hasonló húsételt már korábban is készítettem, csak akkor sajnos olyan gyorsan kellett tálalni - és olyan gyorsan elfogyasztották - hogy nem volt időm rendesen lefényképezni. Egy béna fotót azért láthattok róla az ételek, amelyek elkészültek, de valami mégis közbejött..... című bejegyzésemben. Akkor kuglóf formában készült, és aszalt szilvával. 

Most aszalt sárgabarackot tettem bele és őzgerinc formában sütöttem. Szerintem fantasztikusan finom húsétel, gyerekek is nagyon szerették, és nem mellesleg nagyon mutatós étel. Sajnos nem tudtam (most sem) egészben lefényképezni, de megpróbálom pontosan leírni az elkészítés menetét. Eredetileg az ötletet itt találtam.



Csirkemell aszalt sárgabarackkal, baconnel őzgerincformában sütve

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • 3 szál rozmaring
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 tojás
Előkészítés:

  1. A húst apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hűtőbe téve állni hagyjuk kb. fél órát.
  2. Az aszalt sárgabarackokra forró vizet öntünk, éppen hogy ellepje.
  3. A tejfölt kikeverjük a liszttel és a 2 tojással, majd belereszeljük a sajtot.
  4. A rozmaringágakról lecsipkedjük a leveleket, apróra vágjuk.
  5. Őzgerincformát vajazzunk ki.
Elkészítés:

  1. A kivajazott őzgerincformába tegyük bele a bacon szalonna szeleteket keresztben. Bőven kilóghatnak mindkét oldalon, mert úgyis a massza tetejére hajtjuk a kilógó részeket.
  2. A sajtos-tejfölös tojásos masszába keverjük bele a rozmaringot, sózzuk és borsozzuk még (de ne felejtsük el, hogy a húskockák is fűszeresek már!!!). Majd keverjük bele a csirkemell kockákat.
  3. Az aszalt sárgabarackot csepegtessük le, vágjuk félbe és azokat is keverjük a csirkemelles tejfölös masszába.
  4. Az egészet öntsük a bacon szalonnával kibélelt őzgerincformába. Oldaláról hajtogassuk fel a kilógó szalonnákat, lehetőség szerint úgy, hogy fedésben legyenek. (Én felváltva hajtogattam, jobb oldal, bal oldal.) A tetejére is tegyünk hosszában 2-3 szalonnacsíkot, hogy teljesen befedje.
  5. Előmelegített sütőben, kb. 175 fokon süssük 45-50 percig. Az őzgerincforma alá tegyünk egy tepsit a sütőben, mert a massza kicsepeghet!
  6. Miután kész, óvatosan csorgassuk ki a levet, amit eresztett. Majd érdemes várni 15 percet, hogy szépen (mozaikosan) szeletelhető legyen. Hidegen is nagyon finom, másik előnye, hogy alkotórészei előre elkészíthetők, így időt takaríthatunk meg.

Jó étvágyat hozzá!


Ötlet:

Az elkészült húst (miután kiborítottuk az őzgerincformából) érdemes visszatolni a sütőbe és a szalonnát rápirítani a tetejére.

Legközelebb májat is fogok beletenni, a sima trappista sajtot valamilyen karakteresebb, fűszeres sajttal helyettesítem, és fűszernövényként a majoránna fog szerepelni benne.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

9 megjegyzés:

  1. Ez valami fejedelmi! Nagyon jól hangzik, minden alkotóeleme. "Kipróbálandó!!!" ;D
    A fotó nagyon szép lett. :)

    VálaszTörlés
  2. Kérlek nézz be hozzám, díjat szeretnék továbbadni :)

    VálaszTörlés
  3. Összefutott a nyál a számba! Már tudom is mi lesz a következő ebédünk, ha elfogyott a hétvégi maradék ;) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. hmmm... összefutott a nyál a számba! már tudom is mi lesz a következő ebédünk ha elfogy a hétvégi maradék! Isteni! Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. InfoMami, próbáld ki, szerintem nagyon jó étel!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, szeretem a hús-gyümölcs párost.

    VálaszTörlés
  7. Én is szeretem a hús-gyümölcs kombinációt! Májjal is nagyon jó lehet!

    VálaszTörlés
  8. Kati, nálunk is nyerő a husi-gyümi :)

    Vicuska, jelentem aszalt paradicsommal próbáltam ki hétvégén, azzal is jó volt :)

    VálaszTörlés