2011. január 23.

Egyszerű fehér kenyér - egyik alapreceptem

Alapreceptként használhatják azok, akik most vásároltak kenyérsütőgépet, és biztosra akarnak menni. Ezt a receptet használják nyugodt szívvel! Persze azt meg kell nézni, hogy milyen súlyú kenyereket készít a gép! Vannak különbségek (az én kenyérsütőm: 750 g-1 kg-1,5 kg kenyeret csinál, de a barátnőmé: 700 g és 900 g)!



Hozzávalók:


  • 650 g finomliszt
  • 350 ml víz
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál házi kenyér fűszerkeverék (el is hagyható, vagy helyettesíthető őrölt kömény, őrölt koriander és édeskömény keverékéből)
  • 7 dkg szárított élesztő
A kenyérsütőgép edényébe öntjük először a vizet, majd arra a lisztet. A lisztbe mélyedéseket csinálunk, és abba öntjük a többi hozzávalót. A kenyérsütőgép alapprogramját használjuk. 1 kg-os kenyér lesz belőle. 

Néhány jó tanács azoknak, akik most ismerkednek a kenyérsütőgépükkel:

  • olvassuk el alaposan a használati útmutatót (ne csak a fiók aljára dobjuk, hogy majd elolvasom.....)
  • szobahőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, kivéve, ha a recept mást kér
  • a folyadékot a mérőcsészével mérjük, ne csak úgy szemre
  • a lisztet szintén mérjük ki konyhai mérleggel - és ha már nagyon jól sikerülnek a kenyereink, akkor is mérjünk!
  • először a folyadékot öntsük bele, majd a szilárd anyagokat
  • feleslegesen ne nyitogassuk a kenyérsütő fedelét
  • kövessük a kenyérsütőgép használati utasításait és kísérletezzünk minél többet!
Sok sikert!
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése