Minden újévben egy dolog biztos (az újévi szokásos fogadalmaimon túl), az a lencse főzés. Az, hogy milyen formában készül, az változhat. Nem vagyok babonás, de abban maximálisan hiszek, hogy lencsét kell enni újévkor :)
Idén lencsefőzelék volt újévkor, és azuram ismét azt kérte. Nos, rajtam ne múljon! Vegetáriánusok füstölt sajtot reszelhetnek rá, nem vegetáriánusok sült kolbásszal is ehetik. Olcsó étel!
- 40 dkg lencse
- só
- 1 kis darab citromhéj
- 1 darab babérlevél
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál borecet
Egy éjjelre hideg vízbe áztatjuk a lencsét, majd másnap ugyanebben a vízben feltesszük főni. Beletesszük a sót, a citromhéjat, a babérlevelet. A felforrósított olajon rántást készítünk, ebbe beletesszük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A rántást hozzáadjuk a puhára főtt lencséhez. Ecettel ízesíthetjük.
Ezt a receptet teljes mértékben Horváth Ilona szakácskönyvéből csináltam, és ezt szeretjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése