2011. január 28.

Hagymás pogácsa - a lektoromnak

Ezt a pogácsát - bár csupán virtuálisan - lektoromnak küldöm. Remélem magára ismer (most kiderül, hogy olvassa-e a blogot). Ezúton köszönöm, hogy időt szánt bejegyzéseim átnézésére. Szerintem ízlésének megfelel ez az illatos, hagymás finom pogácsa, amit Limara oldalán találtam.


Posted by Picasa



Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek. só
  • 1 tojás
  • fél dl tej
  • 175 g tejföl (kis doboz)
  • csipet cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 2-3 fej lilahagyma
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Közben a vajat és a lisztet elmorzsoljuk, mintha omlós tésztát készítenénk, majd belekeverjük a sót. A közepébe készítünk egy mélyedést, a mélyedésbe öntjük a tojást, a tejfölt és a kicsit felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát, fóliával letakarjuk és mehet a hűtőbe két órára. Gondolom ha tovább a hűtőben marad, akkor sem lesz semmi baja.
Amíg a tésztánk a hűtőben várakozik, a vajat felolvasztjuk, és az apró darabokra vágott lilahagymát megsütjük. Megvárjuk, amíg a sült hagyma kihül.

A tésztát vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán, és a sült hagyma felét rákenjük. Ezután hajtogatjuk. A hajtogatás módja a következő:

  1. Fejben elosztom a tésztát vízszintesen 3 részre.
  2. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk.
  3. Az alsó harmadot ráhajtjuk ennek a tetejére.
  4. Rákenjük a maradék hagymát a tésztára.
  5. Fejben elosztjuk a tésztát függőlegesen 3 részre.
  6. Bal oldalról behajtom a tésztát a közepéig.
  7. Jobb oldalról is behajtom a tésztát a közepéig.
  8. Majd kettéhajtom.
A hajtogatás után mehet vissza a hűtőbe fél órára. Ha letelt a pihenési ideje a tésztának, körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsiben még fél órát hagyjuk a pogácsákat kelni. Megkenjük őket tojással, és az előmelegített sütőben kb. 200 fokon 12-14 perc alatt megsütjük őket.

Ha esetleg nem írtam le a hajtogatás módját egyértelműen, akkor Limara oldalán találtok a hajtogatásról fotókat.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztákat sütöttél-főztél. :-)
    Nézz be hozzám, küldtem egy meglepit:
    http://magdikonyha.blogspot.com/2011/01/dij.html

    VálaszTörlés
  2. Szia Mónika!
    Köszi a pogit, tényleg "betalált" :)
    A többit szóban...
    "A lektor"

    VálaszTörlés