2011. február 10.

Almás kekszes - finom sütemény sütés nélkül

Szerintem hasznos, ha minden kezdő háziasszonynak van a tarsolyában néhány olyan sütemény recept, amelyek sütést nem igényelnek. De jó az ügyesebb cukrász anyukáknak is, ha különösebb bajlódás nélkül akarnak édességet varázsolni a családnak. Ezeket használhatjuk a nyári forróságban is, és persze akkor is hasznosak az ilyen receptek, ha mondjuk Hongkongban élünk, egy olyan apartmanban, ahol nincs sütő, csak főzőlap....... :)

Jó fotó sajnos nem készült, mivel a süteményt rohanásban csináltam még tavaly (blog akkor még sehol se volt....), nagy bébim 5 éves születésnapjára, de ezt sütit bárki el tudja képzelni. Azért felteszem a képeket, maximum szégyenkezem miattuk :)

Hozzávalók:


  • 1 kg alma
  • 8 dl víz
  • kb. 20 dkg kristálycukor
  • 3 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor
  • fél kg szögletes formájú háztartási keksz

A mázhoz:

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 evőkanál víz
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 deci vizet öntünk rá, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, a megfőtt almához adjuk és kevergetve 2 percig főzzük. Ezalatt az idő alatt jól besűrűsödik.

Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk. 



A meleg krémet (ne forrón) egyenletesen rákenjük.


A tetejére is sorban rárakosgatjuk a kekszet.



Ha akarjuk, öntetet is tehetünk rá. Én csak a felére tettem, mert olyan rokon is evett a sütiből, aki nem szereti a csokit :)

Az öntethez a kakaóport a porcukorral meg a vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levesszük, majd hozzáadjuk a vajat. A mázat a sütemény (kekszek) tetejére kenjük. Jól behűtjük, csak akkor szeletelhető, ha már kicsit összeért. Érdemes egy éjszakát állni hagyni.

Ötlet: Érdemes eltenni az öntet receptjét, mert nagyon jó. Több süteménynél is használhatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Kati!

    Teljesen igazad van! És akár gyerekkel együtt is meg lehet csinálni (tapasztalat) :)

    VálaszTörlés
  2. Ismerős süti... nekem van fotóm a sajátomról, fázisonként és végeredményesen is :)
    Ugyanezt "sütöm" én is :)

    VálaszTörlés
  3. Isteni lett a süti!:D

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés