Hétvégi bevásárlás során gyönyörű tölteni való gombát találtam. Rögtön be is ugrott a fantasztikus ötlet, hogy töltött gombát fogok készíteni. Arra gondoltam, hogy a gombához a kuszkusz nagyon jól illene, natúr, szinte semleges ízével, ezért kuszkusszal töltött gombát készítettem. Kicsit körülnéztem a neten, ki mit művelt töltött gomba téren, és No salty weboldalán Receptművesnél találtam ihletet.
Kicsit módosítottam az eredeti recepten, csemegehagymát is raktam hozzá.
Csemegehagymás kuszkusszal töltött gomba
Hozzávalók:
- 50 dkg tölteni való gomba
- 15 dkg kuszkusz
- víz
- só, bors
- 3-4 szál csemegehagyma
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- olívaolaj
A kuszkusz mennyiségét bögrében kimérjük (kb. fél bögre a 15 dkg). Körülbelül dupla mennyiségű vizet sóval, borssal felforralunk, felöntjük vele a kuszkuszt. Átkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy a kuszkusz felszívja a vizet. Közben a gombát alaposan megtisztítjuk, a szárait kiemeljük. A gombafejeket egy kiolajozott hőálló tálba tesszük. Vágjunk le nyugodtan az aljukról egy picit, ha billegnének.
A szárakat vágjuk apróra, szeleteljük fel a karikákra vágott csemegehagymát és pirítsuk meg ezt kevés olajon. Pár perc után keverjük hozzá a kész kuszkuszhoz, majd adjuk hozzá a tojást, sózzuk, borsozzuk. Halmozzuk a tojásos, gombás kuszkuszt a gombákba, szórjunk rájuk reszelt sajtot. A töltött gombákat tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük meg. 15-18 perc alatt elkészül. Tálaláskor, melegen érdemes még egyszer megszórni reszelt sajttal.
Jó étvágyat hozzá!
Ezt elmentem, jó lesz a böjt közben :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám, mert imádom a töltött gombát, én is szoktam készíteni, és még sosem ettem kuszkuszt.
VálaszTörlésMandy,
VálaszTörlésörülök, hogy tetszik!
Kati,
VálaszTörlésén sem régóta használom a kuszkuszt, de nagyon jó. Semleges íze van, néhanapján jobban ízlik, mint a rizs. Próbáld ki!
Mónika!
VálaszTörlésMár én is vettem kuszkuszt, de még nem készítettem belőle semmit.
Nagyon jól néz ki, kim kellene próbálni:-)
Gesztenye!
VálaszTörlésPróbáld ki, remélem ízleni fog. Hamarosan készítek belőle édességet is, nálunk nagyon szeretik a népek :)