2011. március 8.

Kuszkusszal töltött gomba

Hétvégi bevásárlás során gyönyörű tölteni való gombát találtam. Rögtön be is ugrott a fantasztikus ötlet, hogy töltött gombát fogok készíteni. Arra gondoltam, hogy a gombához a kuszkusz nagyon jól illene, natúr, szinte semleges ízével, ezért kuszkusszal töltött gombát készítettem. Kicsit körülnéztem a neten, ki mit művelt töltött gomba téren, és No salty weboldalán Receptművesnél találtam ihletet. 

Kicsit módosítottam az eredeti recepten, csemegehagymát is raktam hozzá. 

Csemegehagymás kuszkusszal töltött gomba


Hozzávalók:

  • 50 dkg tölteni való gomba
  • 15 dkg kuszkusz
  • víz
  • só, bors
  • 3-4 szál csemegehagyma
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • olívaolaj
A kuszkusz mennyiségét bögrében kimérjük (kb. fél bögre a 15 dkg). Körülbelül dupla mennyiségű vizet sóval, borssal felforralunk, felöntjük vele a kuszkuszt. Átkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy a kuszkusz felszívja a vizet. Közben a gombát alaposan megtisztítjuk, a szárait kiemeljük. A gombafejeket egy kiolajozott  hőálló tálba tesszük. Vágjunk le nyugodtan az aljukról egy picit, ha billegnének.

A szárakat vágjuk apróra, szeleteljük fel a karikákra vágott csemegehagymát és pirítsuk meg ezt kevés olajon. Pár perc után keverjük hozzá a kész kuszkuszhoz, majd adjuk hozzá a tojást, sózzuk, borsozzuk. Halmozzuk a tojásos, gombás kuszkuszt a gombákba, szórjunk rájuk reszelt sajtot. A töltött gombákat tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük meg. 15-18 perc alatt elkészül. Tálaláskor, melegen érdemes még egyszer megszórni reszelt sajttal.


Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Ezt elmentem, jó lesz a böjt közben :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám, mert imádom a töltött gombát, én is szoktam készíteni, és még sosem ettem kuszkuszt.

    VálaszTörlés
  3. Kati,

    én sem régóta használom a kuszkuszt, de nagyon jó. Semleges íze van, néhanapján jobban ízlik, mint a rizs. Próbáld ki!

    VálaszTörlés
  4. Mónika!
    Már én is vettem kuszkuszt, de még nem készítettem belőle semmit.
    Nagyon jól néz ki, kim kellene próbálni:-)

    VálaszTörlés
  5. Gesztenye!
    Próbáld ki, remélem ízleni fog. Hamarosan készítek belőle édességet is, nálunk nagyon szeretik a népek :)

    VálaszTörlés