Ezt a süteményt 5 éves nagyfiam segítségével készítettem. A receptet a Holló és Társa Kiadó Bögrés sütemények finom édességek mérleg nélkül című kiadványában találtam. Szeretem, mert szabadon variálható, a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében. Méréshez pedig egy hagyományos 2 dl-es bögrét használhatunk.
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 1 bögre cukor
- 4 tojás
- 2 és fél bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál őrölt kardamom
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 bögre mazsola
- 1 bögre vegyes kandírozott gyümölcs
- 1 bögre aszalt sárgabarack
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- vaj és zsemlemorzsa a formához
Persze mint minden gyümölcskenyérben, ebben is használhatunk akár diót, mandulát vagy pisztáciát is. A sütőt 175 C fokra előmelegítjük. A gyümölcskenyér formát kivajazzuk és beszórjuk zsemlemorzsával.
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet összekeverjük az összes száraz anyaggal, tehát a sütőporral, az étkezési keményítővel, a fűszerekkel, mazsolával, aszalt barackkal, kandírozott gyümölcsökkel és a kikevert vajhoz adjuk. A tésztát a formába öntjük és elsimítjuk. A sütőben a középső magasságra tesszük és légkeverésnél 160 fokon 1 óra 20 percig sütjük. Érdemes körülbelül 50-55 perc után alufóliával beborítani, hogy a teteje ne égjen meg, és kicsit csökkenteni a hőfokon, kb. 150 C-ra.
Ötlet: A fűszeres gyümölcskenyérhez akár maradék mézeskalács fűszerkeverékünket is felhasználhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése